Programma : VR/AR: een extra laagje werkelijkheid voor uw bedrijfsprocessen!?
Procesoptimalisatie met behulp van virtuele technieken

Procesoptimalisatie is voor ieder bedrijf van belang. Dankzij digitalisering zijn er allerlei nieuwe technieken beschikbaar gekomen die procesoptimalisatie kunnen ondersteunen. Enkele van deze technieken, zoals VR (virtuele werkelijkheid) en AR (toevoegen van virtuele beelden aan de echte werkelijkheid) kunnen ondersteunend zijn om de bedrijfsprocessen te optimaliseren.
Maar moeten wij als bedrijf iets met deze nieuwe technologieën. Wat is eigenlijk het verschil? En wat kun je er dan precies mee? Hoe neem ik mijn personeel hierin mee? Daarover gaat de Innovatielab-Technologiekring-bijeenkomst op 8 november a.s. van 15.30 tot 19.30 uur die georganiseerd wordt door TCNN, Kamer van Koophandel, NNOW en de Koninklijke Metaalunie. We zijn te gast bij SMST in Drachten waar al gebruik wordt gemaakt van deze nieuwe technologieën.Gebruik de kracht van Virtual Reality voor uw bedrijf
Met het oog op het ontwerp, de presentatie, het gebruik en het onderhoud van kostbare machines biedt virtual reality ongekende mogelijkheden. Gedurende de gehele levenscyclus van een product of machine. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om errors uit het ontwerp te halen. Verder leren gebruikers en monteurs tijdens virtuele trainingssessies een machine van haver tot gort kennen, voordat hij daadwerkelijk in productie gaat. En lest best: het gebruik van virtual reality is ook financieel aantrekkelijk. 3D-printen van prototypes en het vervaardigen van veel testmachines behoren voortaan tot het verleden. Grote technologiebedrijven kunnen op deze manier veel geld uitsparen.

Tijdens deze bijeenkomst wordt deze nieuwe technologie inzichtelijk gemaakt door Guido van Gageldonk, oprichter van Unit40. Vervolgens laat SMST de praktische toepasbaarheid hier van zien. En zijn er diverse demonstraters en korte workshops over het belang van inzet van VR/AR om slimmer en effectiever te produceren.

Programma
15.30 uur             Ontvangst
15.45 uur             Welkom en inleiding
Erik Hessels, directeur SMST Designers & Constructors BV
16.00 uur             ‘Moeten wij als bedrijf iets met VR en AR?’
Guido van Gageldonk, CTO van Unit040, neemt u mee de virtuele wereld in, en kijkt naar lessons learned.
Wat is de business case voor VR & AR, en wat betekent een Digital Twin? Wat zijn de do’s en don’ts? Wat maakt de inzet ervan succesvol.
16.45 uur             Eerste ronde demonstraters/workshops (keuze maken)

 1. Demo trainingssimulator offshore gangway
  Kijk mee hoe de ‘digital twin’ van SMST wordt ingezet voor training en productontwikkeling. De simulator die een bewegingsgecompenseerde offshore gangway laat zien, helpt operators aan de juiste bedieningsvaardigheden te voldoen en geeft SMST de mogelijkheid het product ‘reallife’ door te ontwikkelen.
 1. Offshore equipment op de kade
  SMST levert systemen voor de internationale offshore industrie, zoals o.a. kranen en gangways. SMST heeft het hele traject in eigen huis: van ontwerp, engineering en productiefaciliteiten met eigen testcapaciteit tot wereldwijde installatie en service & aftersales. Loop mee over het terrein om te zien welke producten er wereldwijd aan boord van schepen worden geïnstalleerd.
 1. Simuleren van groepsprocessen.
  Steven de Rooij – Sigalab NHL/Stenden
  Door de druk van de dagelijkse bezigheden krijgen teams vaak niet de ruimte om met elkaar te kunnen experimenteren en zo te ontdekken welke processen voor succes zorgen. Simulaties kunnen hier bij helpen door een veilige abstracte omgeving te creëren waarin teams samen moet werken om problemen op te lossen. Hoewel de simulatie vaak niets te maken heeft met de realiteit, laten teams dezelfde gedragingen zien als op de werkvloer en kunnen wij deze ervaring gebruiken om van te leren.
 1. Praktisch overzicht van virtuele mogelijkheden om uw proces te optimaliseren
  Jo van de Put – Teqnow
  Naast VR-brillen, digitale projecties e.d. zijn er nog veel meer mogelijkheden om processen te optimaliseren middels virtuele technieken. Veel van deze technieken zijn direct bruikbaar, zowel voor producteigenaren als voor industriële toeleveranciers. Denk hierbij aan het planproces, het programmeren van CNC-machines en robots, productie simulatie, 3D-scannen, productconfiguratie e.d. U krijgt een praktisch overzicht van dergelijke mogelijkheden zodat u zelf een  gevoel krijg wat voor u mogelijk interessant kan zijn.
 1. AR projectie technologie voor flexibel en foutloos assembleren van gevarieerde productmix
  Gu van Rijn en Tim Bosch – TNO Sustainable Productivity
  Er zijn  nieuwe AR operator support systemen die goed ingezet kunnen worden voor het projecteren van werkinstructies. Met name in assemblage van een gevarieerde productmix kan het fouten voorkomen en de inleertijd verkorten. TNO zal meer vertellen wat deze AR projectie technologieën inhouden, hoe je die kan inzetten in assemblage en wat het kan opleveren.
 1. AR en Digital Twin, groter dan VR? Ervaar het!
  Guido van Gageldonk – Unit 40
  Guido gaat tijdens de demonstrator dieper in op de Digital Twin middels een verdiepende presentatie en laat een AR voorbeeld op de Hololens zien.
  De HoloLens projecteert hologrammen in de echte fysieke wereld en integreert de virtuele wereld met de echte wereld. Het voordeel is dat het de echte wereld niet weghaalt zoals virtual reality-bril.

17.15 uur             Walking dinner

18.00 uur             Tweede ronde demonstrators/workshops

18.30 uur             Paneldiscussie over de kansen en mogelijkheden van VR/AR binnen uw bedrijf

Guido van Gageldonk – Unit040
Jo van de Put – Teqnow
Erik Hessels –  SMST
Gu van Rijn/Tim Bosch – TNOSteven de Rooij – NHL/Stenden

19.00 uur             Afsluiting bijeenkomst en netwerkborrel

Datum                  : 8 november 2018
Tijdstip                : 15.30 – 19.30 uur
Locatie                 : SMST Designers & Constructors BV, De Steven 51-53, Drachten

Inschrijven graag via de link https://form.jotformeu.com/82685119251358